Festival Open House Praha zve i děti!

Festival otevřených budov Open House Praha letos proběhne v termínu od 15. do 21. května 2023. Devátý ročník svátku městské architektury o víkendu zdarma zpřístupní veřejnosti více než 100 budov a prostorů na celém území hlavního města. V rámci doprovodného programu organizátoři chystají i několik speciálních prohlídek pro děti. O víkendu bude dětem k dispozici i otevřená dílna s LEGO kostkami v prostorách Nové scény ND (vstup z piazzetty).

Pražské zkratky: Kam s dětmi v Praze - Festival Open House 2023
Foto: Mariia Reshtovaniuk

Již tradičně budou pro děti během festivalového víkendu 20. a 21. května ve vybraných budovách připraveny prohlídky s pracovními listy pro malé architekty. „V rámci těchto speciálních prohlídek děti interaktivní a zábavnou formou poznají architekturu dané budovy a dozví se také více o její historii a funkci. Prohlídky jsou určeny pro děti od pěti let a není nutné se na ně předem registrovat,” říká Klára Veselá, ředitelka organizace Open House Praha a metodička pracovních listů pro děti.

Festival Open House Praha 2023 – program pro rodiny s dětmi

Letošní program připomíná 100. výročí narození architekta Karla Pragera a při této příležitosti se v rámci festivalu poprvé otevře například Nová scéna Národního divadla, kde bude v neděli od 11.00 hodin přichystána prohlídka pro děti. Unikátní brutalistická budova na první pohled zaujme charakteristickou fasádou z vyfoukaných skleněných tvarovek. Děti si budou moci prohlédnout nejen hlediště s jevištěm a zázemím, ale i projekční kabinu či maskérnu a dozvědět se více o jedinečné architektuře budovy, která letos slaví 40. let od otevření. Ve středu 17. května od 12.00 hodin se v rámci doprovodného programu uskuteční ve spolupráci s Novou scénou ND také prohlídka pro děti, na kterou naváže workshop divadelní techniky. Na akci s názvem Zažij Novou scénu! je nezbytná registrace přes portál GoOut.net.

Pražské zkratky: Kam s dětmi v Praze - Festival Open House 2023
Foto: Filip Šlapal

V neděli od 14.00 hodin bude pro děti přichystána prohlídka v areálu Podkovářská. Bývalá továrna na barvy ze 30. let minulého století prošla v několika posledních letech postupnou rekonstrukcí a dnes zde sídlí tiskárna, grafické ateliéry či natáčecí studio. Kromě prohlídky industriálních prostorů si děti mohou také zahrát basketbal na střešním hřišti jedné z budov areálu.

Mezi otevřenými budovami je i kostel sv. Anny neboli Pražská křižovatka, kde se mohou děti vydat na prohlídku v sobotu od 15.00 hodin. Původně gotický kostel byl postaven již ve 14. století a později posloužil spisovateli Jaroslavu Foglarovi jako inspirace v románech o tajuplné čtvrti Stínadla. Děti se dozví nejen o historii a současném využití kostela, které zaštítil bývalý prezident Václav Havel, ale i o rekonstrukci, kterou vedla Eva Jiřičná, patronka festivalu Open House Praha.

Pražské zkratky: Kam s dětmi v Praze - Festival Open House 2023
Foto: Dušan Vondra

Součástí programu pro děti je i Národní technická knihovna, oceňovaná stavba se skleněným pláštěm, která je součástí vysokoškolského areálu v Dejvicích. Prohlídka v sobotu od 14.00 hodin dětem nejen přiblíží architekturu budovy, ale také je zavede například do zasedací místnosti ředitele knihovny. Dále se děti mohou v neděli od 16.00 hodin vypravit na prohlídku Petschkova paláce, kde si mohou prohlédnout bankovní trezory i dodnes funkční výtahy – tzv. paternostery. Také se dozví více o pohnuté, avšak důležité historii budovy, kdy po zabavení nacisty sloužila jako sídla gestapa.

Prohlídky pro děti budou přichystány i v dalších budovách. V sobotu od 16.00 hodin proběhne prohlídka v multifunkčním obchodním domě Quadrio, kde bude pozornost věnována i pohyblivé soše spisovatele Franze Kafky od Davida Černého. Dále mohou děti v sobotu od 13.00 hodin navštívit Trmalovu vilu, malebný dům se zahradou, který se vyznačuje barevnými lidovými motivy. V neposlední řadě bude na malé objevitele architektury v neděli od 15.00 hodin čekat i sokolovna T. J. Sokol Pražský na Novém Městě, kde děti navštíví sály nesoucí jména po Miroslavu Tyrši a Jindřichu Fügnerovi a dozví se podrobnosti o historii Sokola.

Podobně jako v předchozích ročnících bude i letos dětem k dispozici LEGO dílna připravená ve spolupráci s Czech REPUBrick. Malí i velcí si zde mohou z barevných či speciálních bílých kostek postavit dům svých snů. Pro nejmenší stavitele bude připravena dílnička s kostkami DUPLO. Dílna bude otevřena po celý festivalový víkend od 10.00 do 18.00 hodin v prostorách Nové scény Národního divadla (vstup z piazzetty). Vstup do dílny je zdarma.

Kromě komentovaných prohlídek bude pro děti připraven i další program. V budově bývalého hotelu Gráf, dnes I. P. Pavlova 5, proběhne v sobotu od 14.00 hodin kreativní workshop Porigami. Před budovou Ministerstva dopravy bude dětem k dispozici dopravní hřiště a na třebešínském velodromu si rodiči s dětmi mohou zdarma zapůjčit dráhová kola a helmy.

Bořislavka Centrum si pro děti přichystala herní zónu MEGA BLOKS se zábavnými aktivitami, kde nebude chybět ani skákací hrad. Zóna bude otevřena zdarma po celý víkend 20. a 21. května od 10.00 do 18.00 hodin.

I další budovy v letošním programu jsou vhodné pro celou rodinu.

V Ďáblicích organizátoři doporučují návštěvu komunitního centra Vlna, které kromě kavárny nabízí i venkovní hřiště se skluzavkou.

Rodiny s dětmi se mohou vypravit i do letošních dvou novinek v podolském přístavuhistorické loděnice Českého Yacht Klubu a plovoucí loděnice TJ Tatran Praha. Starší děti zaujmou budovy v Karlíně související s mediální tvorbou – v Národním domě nahlédnou do zákulisí Českého rozhlasu a v mediálním domě Economia se dozví, jak se rodí zpravodajství.

Děti se zájmem o techniku či divy fyziky zaujme libeňský plynojem s aerodynamickým tunelem a v Dejvicích pak Fakulta elektrotechnická ČVUT, kde zdejší studenti vyrábí vlastní elektrické formule a kde se nachází také laboratoř vysokého napětí, v níž se děti dozví, jak vzniká bouřka.

Nedaleko bude zpřístupněna i Fakulta stavební ČVUT s obřími prostory Vodohospodářského experimentálního centra, kde se vytvářejí například modely přehrad či plavebních kanálů.

Přehled prohlídek pro děti:

Napsat komentář